心意拳總會(中國香港)論壇  
返回 心意拳總會(中國香港)

作者:
標題: 十大形與體格的選擇 上一主題 | 下一主題
熊先生
版主

積分 38
發貼 38
性別  男
註冊 2008-1-19
來自 HK
狀態 離線
十大形與體格的選擇

小弟聽說應跟據自己的體格選擇一種形去鑽研,以逹到最佳的效益•但如何知道應選擇哪一種呢?若身形該練熊形,但卻喜歡猴形的靈動,應如何取捨呢?請前輩指教一二•  謝謝
2008-1-26 11:14 PM#1
查看資料  發送郵件  搜索該用戶的全部貼子  發短消息   編輯貼子  引用回覆
wyq012
會員

積分 14
發貼 14
性別  女
註冊 2010-4-10
狀態 離線
我是第一個回復的,呵呵,好高興啊。學到不少知識。

ugg boots sale
2010-5-13 02:18 PM#2
查看資料  發送郵件  搜索該用戶的全部貼子  發短消息   編輯貼子  引用回覆
小蜜蜂
版主

積分 324
發貼 312
性別  男
註冊 2006-3-31
來自 hk
狀態 離線

Quote:
wyq012  在 2010-5-13 02:18 PM 發表:

我是第一個回復的,呵呵,好高興啊。學到不少知識。

熊師兄明明係一隻肥熊  又學人玩猴形  咁玩起來咪似一隻 扮猴子的肥熊lor
哈哈哈....
都冇人蘇佢 係得你咁傻啋佢 你仲咁高興
2010-5-13 02:57 PM#3
張泳釗
會員

積分 28
發貼 16
性別  男
註冊 2006-2-23
來自 香港
狀態 離線
十大形與體格的選擇

合式是十全十美
好形是多了功夫
各形內存六藝力
多練一形好好練
2012-12-5 11:46 PM#4
Kit
會員

積分 12
發貼 12
性別  保密
註冊 2013-3-5
狀態 離線
我無練過心意,純粹多口表達下意見,請包涵及指教。

練形意既李仲軒講過,佢中意用蛇形同崩拳,但一出手,並唔係單純蛇形或崩拳,而係整個五行拳。

個人理解,五行拳初階主要係練某一種勁,但到高階,每一個動作都要包含已練出既各種勁。

形意、心意同源,所以我既想法係,練功階段要練全十大形,以習得各種勁力,但運用上,即依體質、喜好而專練一形,作殺手鐧用。
2013-3-6 05:12 PM#5
查看資料  搜索該用戶的全部貼子  發短消息   編輯貼子  引用回覆
熊先生
版主

積分 38
發貼 38
性別  男
來自 HK
狀態 離線

Quote:
小蜜蜂  在 2010-5-13 02:57 PM 發表:

熊師兄明明係一隻肥熊  又學人玩猴形  咁玩起來咪似一隻 扮猴子的肥熊lor
哈哈哈....
都冇人蘇佢 係得你咁傻啋佢 你仲咁高興

小蜜蜂一D都吾小
2013-3-6 10:29 PM#6
熊先生
版主

積分 38
發貼 38
性別  男
來自 HK
狀態 離線

Quote:
Kit  在 2013-3-6 05:12 PM 發表:

練形意既李仲軒講過,佢中意用蛇形同崩拳,但一出手,並唔係單純蛇形或崩拳,而係整個五行拳。

個人理解,五行拳初階主要係練某一種勁,但到高階,每一個 ...

呢度無人講形意拳的事GA, 所以應該無人同您研究...
2013-3-6 10:39 PM#7
Kit
會員

積分 12
發貼 12
性別  保密
註冊 2013-3-5
狀態 離線
我意思係,形意係咁,心意可能都一樣,當然呢個只係我既猜想
2013-3-6 10:42 PM#8
查看資料  搜索該用戶的全部貼子  發短消息   編輯貼子  引用回覆
小蜜蜂
版主

積分 324
發貼 312
性別  男
來自 hk
狀態 離線

Quote:
Kit  在 2013-3-6 05:12 PM 發表:

個人理解,五行拳初階主要係練某一種勁,但到高階,每一個 ...

1.崩拳 個崩字 北方話大約係爆咁解  拳係爆出黎 點爆法呢? 腳身手點合點放...
2.一出手有整個五行拳 即係佢個式 以佢練法 係可以有唔同向的變化 有幾高? 唔知!

崩拳個崩 係向前短勁
蛇形崩拳個崩拳 唔只係崩拳 仲有埋劈鑽炮橫, 即係佢個野 唔只係蛇崩 仲可以變蛇劈 蛇鑽 蛇炮 蛇橫  咁即係唔係蛇崩啦
要定義咁來講 係直情變左勢變左式  RIGHT?

[ Last edited by 小蜜蜂 on 2013-3-7 at 01:57 PM ]
2013-3-7 01:41 PM#9
Kit
會員

積分 12
發貼 12
性別  保密
註冊 2013-3-5
狀態 離線
因為書上面只有文字同圖片,無動態亦無得問,所以只能當 hints 咁靠估。

如果講變左式、變左勢,睇圖就真係唔覺,但細微處可能真係變左,就正如邸國勇同張世杰講劈拳要按次序打出劈按、劈提、劈催三種勁,個人體會唔知o岩唔o岩,劈按應該係純粹既劈拳勁,劈提反而似鑽拳勁,而劈催可能似崩拳勁。

張占魁曾讚譽盧嵩高既單把:「打人時變化無窮,根據不同的情况,進行不同的變化,但最後依然是那一個單把。令人難以招架。」

所以我諗,初練單式可能為鍛練一種勁,到用既時候,可能發展出一 d 細微而外型上唔容易睇出既變化,所以話變左式、變左勢,其實都可以咁講。

至於要體會出單式既變化,如果就個人體質或喜好而專練一式,對o個式體會當然較多,但要有變化,基礎仍須先練好各基本式,能打出各種勁,至可以o係變化中發揮出黎。

其實我功力淺,所以只係口痕估下,歡迎指正。
2013-3-8 01:55 PM#10
小蜜蜂
版主

積分 324
發貼 312
性別  男
來自 hk
狀態 離線

Quote:
Kit  在 2013-3-8 01:55 PM 發表:

因為書上面只有文字同圖片,無動態亦無得問,所以只能當 hints 咁靠估。

如果講變左式、變左勢,睇圖就真係唔覺,但細微處可能真係變左,就正如邸國勇同張世杰講劈拳要按次序打出劈按、劈提、劈催三種勁,個人 ...

OK 睇你都做足功課 都睇好多書
2013-3-8 02:32 PM#11
Kit
會員

積分 12
發貼 12
性別  保密
註冊 2013-3-5
狀態 離線
因為紙上談兵,練壞左腳,所以的起心肝,想搵個師傅學
2013-3-8 03:27 PM#12
bs28
管理員

論壇打雜小工

積分 357
發貼 357
性別  男
註冊 2004-6-30
來自 香港
狀態 離線

Quote:
Kit  在 2013-3-8 03:27 PM 發表:

因為紙上談兵,練壞左腳,所以的起心肝,想搵個師傅學

希望遲D見到你 
2013-3-20 01:53 AM#13

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題

論壇跳轉:

< 聯繫我們 - 心意拳總會(中國香港) >