心意拳總會(中國香港)論壇  
返回 心意拳總會(中國香港)

作者:
標題: 2009年秋季研習營 上一主題 | 下一主題
小企鵝
武秀才

積分 67
發貼 67
性別  男
註冊 2009-2-3
狀態 離線
2009年秋季研習營

本年度之研習營在今日順利完結,以下是本次研修之部份照片:

擒拿技示範

擒拿技示範

搭手練習

擒拿技示範

闖意專練

闖意專練

闖意專練

鷹捉專練

四把捶練習

迎門鐵臂專練

四把捶練習

除了鍛鍊技藝外,師徒兄弟間之交流亦是重點,以下是部份生活照:

於市場購買海鮮

醬料制作示範

炒蟹

飯後的話題都是武術

講解拳理

師太亦參與練習

燒烤一樂也

虎 = 大貓
熊 + 虎 = 大熊貓
2009-10-3 12:09 AM#1
查看資料  發送郵件  搜索該用戶的全部貼子  發短消息   編輯貼子  引用回覆
小蜜蜂
版主

積分 324
發貼 312
性別  男
註冊 2006-3-31
來自 hk
狀態 離線

Quote:
小企鵝  在 2009-10-3 12:09 AM 發表:

本年度之研習營在今日順利完結,以下是本次研修之部份照片:

擒拿技示範
[img]http://www.cuhkacs.org/~alfred/Files/Quan ...

wa 效率又幾高架wo 咁快放倒上網
2009-10-3 10:45 AM#2
查看資料  發送郵件  搜索該用戶的全部貼子  發短消息   編輯貼子  引用回覆
bs28
管理員

論壇打雜小工

積分 357
發貼 357
性別  男
註冊 2004-6-30
來自 香港
狀態 離線
師母出馬!少見.哈哈
2009-10-3 09:14 PM#3
小企鵝
武秀才

積分 67
發貼 67
性別  男
註冊 2009-2-3
狀態 離線

Quote:
小蜜蜂  在 2009-10-3 10:45 AM 發表:

wa 效率又幾高架wo 咁快放倒上網

最重要還是蕭師叔的群體照!

虎 = 大貓
熊 + 虎 = 大熊貓
2009-10-4 04:44 PM#4
kc08
版主

積分 125
發貼 125
性別  男
註冊 2007-12-22
來自 香港
狀態 離線
秋季研習營

師父除了研習武藝,原來研習廚藝亦很有心得。希望下次研習營能加入廚藝課!

心意大家庭

本貼包含圖片附件:

點擊查看全圖
2009-10-4 07:33 PM#5
刮地風
版主

積分 108
發貼 49
性別  保密
註冊 2005-10-13
來自 地球
狀態 離線
睇過 ! Um ....又好認真喎個個都 ! 短短的二, 三個鐘, 個個練到隻積咁嚗. 然後又加插D家庭樂的活動調劑下個份剛氣, 令整個研習b更完整平衡, 既訓練到武藝技術亦訓練集體生活上的相處合作. 幾豐富. 連廚藝, 上街市買R都有得學. 再睇你地張全體照個滿足樣, 肯定個個袋到盤滿砵滿仲飲飽食醉啦呢趟 ! 噯 ....做你地個師父都幾係! 又要識教功夫, 包括形法功, 又要識煮R做飯. 教你地仲要煮埋比你地食, 個樣仲係好有要求咁 ! 即係唔單只識仲係好鬼叻添. 你地好檢討下啦! 努力D 苦練之余要學好埋D家頭細務, 下次入營搞大佢唔好要師父做得咁辛苦啦, 大家夾手夾腳煮餐好鴽絲q師父師母 ! 好冇  ?當然...梗係包括我在內啦...嘿嘿嘿嘿嘿 !

2009-10-5 11:42 PM#6
查看資料  搜索該用戶的全部貼子  發短消息   編輯貼子  引用回覆
小蜜蜂
版主

積分 324
發貼 312
性別  男
來自 hk
狀態 離線

Quote:
刮地風  在 2009-10-5 11:42 PM 發表:

睇過 ! Um ....又好認真喎個個都 ! 短短的二, 三個鐘, 個個練到隻積咁嚗. 然後又加插D家庭樂的活動調劑下個份剛氣, 令整個研習b更完整平衡, 既訓練到武藝技術亦訓練集體生活上的相處合作. 幾豐富. 連廚藝, 上 ...

咩呀 講到我地唔做野咁 我小蜜蜂都有份幫手.....吃吃吃
我識煮野食 就叫左師父坐埋一邊食啦
如果我煮 怕你唔敢吃
今次研習獲益良多 多謝各位
2009-10-6 10:24 AM#7
kc08
版主

積分 125
發貼 125
性別  男
註冊 2007-12-22
來自 香港
狀態 離線
除了多謝師父外,也要多謝師母、幾位師姐、師兄、小企鵝、龍先生和龍仔等。因為他們辛勞的配合,使今次的研習營能夠順利地進行。
2009-10-6 07:47 PM#8
黃順成
版主

本會五段師範

積分 164
發貼 135
性別  男
註冊 2004-7-7
來自 香港
狀態 離線
是次訓練讓我體會我們會內那份互相支持、不計較的奉獻精神。由此至終, 師父及師母沒有架子、無私地為我們準備、煮食和教學; 師姊們辛勞地洗刷、眾師兄弟齊心出力, 凡此種種真令人回味, 足見我們會內眾師兄弟(姊)皆同心一致。
2009-10-7 11:19 AM#9
張泳釗
會員

積分 28
發貼 16
性別  男
註冊 2006-2-23
來自 香港
狀態 離線
有D似, 以前門派內的生活情景。
2009-10-10 12:44 AM#10
龍仔
武秀才

積分 60
發貼 60
性別  男
註冊 2009-7-4
來自 媽媽的胖肚子
狀態 離線
呢次入camp真係好好玩^^
當然唔會得個玩字
學到好多野
好想去多次=]
2009-10-19 06:56 AM#11
查看資料  搜索該用戶的全部貼子  發短消息   編輯貼子  引用回覆
小蜜蜂
版主

積分 324
發貼 312
性別  男
來自 hk
狀態 離線

Quote:
龍仔  在 2009-10-19 06:56 AM 發表:

呢次入camp真係好好玩^^
當然唔會得個玩字
學到好多野
好想去多次=]

龍哥仔 在澳洲啦bor
2009-10-19 11:17 AM#12
龍仔
武秀才

積分 60
發貼 60
性別  男
註冊 2009-7-4
來自 媽媽的胖肚子
狀態 離線
但係我好想返黎
返學又要早起又悶...
呢邊得一個人練=="
2009-11-3 08:09 PM#13
小企鵝
武秀才

積分 67
發貼 67
性別  男
註冊 2009-2-3
狀態 離線

Quote:
龍仔  在 2009-11-3 08:09 PM 發表:

但係我好想返黎
返學又要早起又悶...
呢邊得一個人練=="

其實就係一個人先可以練到野
2009-11-4 01:51 AM#14
龍仔
武秀才

積分 60
發貼 60
性別  男
註冊 2009-7-4
來自 媽媽的胖肚子
狀態 離線
當然有一個人練
係房對住塊鏡
睇下有邊度做錯
2009-11-6 11:07 AM#15
bs28
管理員

論壇打雜小工

積分 357
發貼 357
性別  男
註冊 2004-6-30
來自 香港
狀態 離線

Quote:
龍仔  在 2009-11-6 11:07 AM 發表:

當然有一個人練
係房對住塊鏡
睇下有邊度做錯

教埋女友,一齊對打,就無咁悶啦,哈哈!
2009-11-6 01:16 PM#16
小蜜蜂
版主

積分 324
發貼 312
性別  男
來自 hk
狀態 離線

Quote:
bs28  在 2009-11-6 01:16 PM 發表:

教埋女友,一齊對打,就無咁悶啦,哈哈!

咁多鬼妹女友 都唔知教邊個好啦 龍仔hor
2009-11-6 04:31 PM#17
龍仔
武秀才

積分 60
發貼 60
性別  男
註冊 2009-7-4
來自 媽媽的胖肚子
狀態 離線
鬼妹....太"高"quality
我好專一架=]
可惜女友怕痛唔學.....
2009-11-14 08:22 AM#18

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題

論壇跳轉:

< 聯繫我們 - 心意拳總會(中國香港) >